ecevit-corbasi

Ecevit Çorbası

Bu çorba ilçemize bağlı Uzunöz Köyünde bulunan Ecevit Hanı adlı yolcu hanında pişirilir ve gelip geçen yolcular ile çevre halkı tarafından tüketilirmiş.  Anlatıla anlatıla ünlenen bu çorba zamanla “Ecevit Çorbası” olarak ünlenmiştir.

Kastamonu genelinde bu isimle bilinir. 1318 yıllarından beri yapıldığı bilmen çorba 1925’de Şapka ve Kıyafet İnkılabı için Kastamonu’ya gelen Atatürk’ün Küre ve İnebolu’ya yaptığı ziyaret esnasında Ulu Öndere de ikram edilmiştir.

 

Malzemeler:
Pirinç
Su
Tuz
Terbiyesi için:
Yoğurt
Un
Yumurta sarısı
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağ
Nane
Yapılışı:
Pirinç 1 saat önce ıslatılır, süzülür, tekrar su eklenerek haşlanana kadar kaynatılır .Terbiyesi için yoğurt, yumurta sarısı,bir tutam nane , biraz tuz eklenerek  bir kasede çırpılır ve kaynamakta olan pirinçlerin üzerine karıştırılarak eklenir. 10-15 dakika kaynatılan çorbaya kıvamına göre su ilave edilebilir. Kaynayan çorbaya nanesi de eklenip bir taşım daha kaynatılır.
Tereyağı bir tavada kızdırılıp çorbanın üzerine eklenir, harmanlanır ve ocağın altı kapatılır.
Sıcak servis edilir.