kurede-bayramlar

Küre’de Bayramlar

RAMAZANLAR

Eskiden ramazanlar çok daha eğlenceli idi.Ramazan boyunca evlerde pek yemek yapılmaz ramazan pidesi alınırdı.Her fırın müşterisinin cabasını(toprak kap içine doğranmış et ve nevalesi) pişirmek zorunda idi.Akşemseddin Camiinde öğle ve ikindi namazı öncesi dört Hafız tarafından mukabele okunur, akşamları minare yağ kandilleriyle aydınlatılırdı.O yıllarda din görevlilerinin aylığı yoktu sadece imam ve müezzine vakıflarca sembolik bir ücret ödenirdi ama geçinmek için yeterli değildi.Onlarda esnaflık yaparlar, ramanzanda esnaftan toplanan paralarla idare ederlerdi.Ayrıca Ramazan boyunca akşam ve sahur yemekleri belli aileleler tarafından Fetvane denilen müftülük binasına getirilir görevli ve hafızlar burada yemekleri yerlerdi.Ramazan topunu da ramazan davulunu çalanlar atarlardı.Ramazan onbeşinden sonra evlerden bahşiş toplarlar maniler söylerlerdi.

Ramazan manisine bir örnek;

 

İşte geldim hüküm hüküm

Davulum sırtımda yüküm

Aaa benim Mehmet Ağam

Evvela selamün aleyküm.

 

Aşağıdan geze geldim

İnci mercan dize geldim

İki gözüm Mehmet Ağam

Arzuladım siz geldim.

 

Yeni cami direk ister

Söylemeye yürek ister

Benim karnım toktur amma

Arkadaşım börek ister

 

Ne uyursun ne uyursun

Bu uykudan ne bulursun

Al abdesti kıl namazı

Cenneti alayı bulursun

 

Sahur vakti kalmak gerek

Sünnet imiş yemek yemek

Ta ezelden adet olmuş

Davulcuya bahşiş vermek

 

Halepten geldim halepten

İplik çektim ben kelepten

İki gözüm Mehmet Ağam

Sabah oldu çık dolaptan..

 

Bayram sabahları namazdan önce dört hafız minareye çıkar hep bir ağızdan tekbir okunur ve sala verirlerdi.O esnada evlerde kadınlar çeşmelere su doldurmaya giderler buna SALA suyu denir, namaz sonrası yenek yemekte bu su içilir, gerek iftar vaktinde gerekse bayram namzası sonrası köylerden gelen varsa kimse han ve kahvehanelerde bırakılmaz muhakkak evlere yemeğe götürülürdü.

 

 

 

KURBAN BAYRAMI:

Kurban Bayramı hazırlıkları günler öncesinde hatta Ramazan Bayramının bitimiyle başlar.Çünkü kimi zaman kurbanlıklar aylar öncesinden alınır. Evde bayram temizliği, bayram tatlısı ve börekleri günler öncesinden hazırlanır. Arefe günü kurbanlıklara kına yakılır, mezarlık ziyaretleri kimi evlerde arefeden tamamlanır.Bayram sabahı erkenden kalkılır. Erkekler bayram namazı kılmak için camiye gider. Namazdan sonra camidekiler birbirleriyle bayramlaşır. Eve dönüşte ev halkı ile bayramlaşılır.Kahvaltıdan sonra kurbanlık kesilecek yere götürülür. Kurban sahibi kurban için tekbir getirir. Kurbanı kendisi kesebilenler kendisi, kesemeyenler ise ilçe mezbahanesinde kasaplara sözlü vekalet vererek kurbanını kestirirler.. Kurban sahipleri kurbanın kesiminden sonra iki rekat namaz kılar. Kurban etinden paylar hazırlanarak kurban kesmeyenlere dağıtılır. Evde kavurma yapılır. Gelen misafirlere yemekle beraber kavurma ikram edilir. Bayram süresince büyükler ve özellikle yaşlılar ziyaret edilerek bayram kutlaması yapılır.