BELEDİYE BAŞKANIMIZ SALİH TURAN'IN 10 ARALIK İLK TÜRK KADIN MİTİNGİ KUTLAMA MESAJI Tarihi: 10.12.2019

10 Aralık 1919 günü Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti tarafından Kız Öğretmen Okulu’nun bahçesinde 3 binden fazla Kastamonulu hanımefendinin katılımıyla düzenlenen “İlk Türk Kadın Mitingi”nde  Miting tertip komitesi başkanı Zekiye Hanım'ın; ``Hanımlar! Büyük felâketlerimiz önünde evlâtlarımızın, kardeşlerimizin kanıyla suladığımız yurtlarımızın işgaline, kardeşlerimizin felâketine susacak mıyız? Hayır hanımefendiler! Mağlubuz, silâhımız yok, fakat göğsümüzde imanımız, bütün dünyayı halkeden Allahımız var. İşte biz de imanımıza ve Allahımıza istinaden haksızlara haksızlıklarını yüzlerine vurur ve cihan huzurunda ilân ettikleri adaleti taleb ederiz." sözleriyle başlayan ve tarihimizin altın sayfalarında Türkiye`nin ilk kadın mitingi olarak yer alan 10 Aralık Kadın mitinginin 100. yıl dönümünü bugün gurur ve coşkuyla kutluyoruz.Haksız bir işgalin karşısında, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi için erkeklerin cephede savaştığı, canlarını feda ettiği bir dönemde Kastamonulu kahraman kadınlarımız  düzenledikleri mitingle  vatan, millet sevgisini, millî ve manevi değerlerimizi korumadaki hassasiyetlerini tüm dünyaya duyurmuştur . 10 Aralık 1919 yılında, üç binden fazla Kastamonulu hanımefendinin katılımıyla Anadolu'nun işgalinin ve yaşanılan vahşetin protesto edildiği, haksız işgaller karşısında susmayacaklarını, haksızlıkları dünya huzurunda teşhir edeceklerini bildirerek, kendilerini medeni ve adaletli olarak gören güçlü devletlerden adalet beklediklerini ilan ettikleri ve  dünya kamuoyunda büyük yankı uyandıran, tarihteki ilk kadın mitinginin 100. yılını büyük bir onur ve gururla kutluyor, bu mitingi tertip eden kurtuluş mücadelesinin kahraman Kastamonu kadınlarını şükran ve rahmetle anıyorum.